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Question received 

 

Art. 4.1 f the NC RfG establishes:  
 

Existing power-generating modules are not subject to the requirements of this Regulation, except where:  

(a) a type C or type D power-generating module has been modified to such an extent that its connection 

agreement must be substantially revised in accordance with the following procedure:  

[...]  

(b) a regulatory authority or, where applicable, a Member State decides to make an existing power-generating 

module subject to all or some of the requirements of this Regulation, following a proposal from the relevant 

TSO in accordance with paragraphs 3, 4 and 5. 

 

Answer  

ENTSO-E considers Option C to be the correct interpretation of Article 4(1)(a). The power generating module 

(PGM) type, to which Article 4(1)(a) refers to, is understood as the type after the substantial modification. 

The rationale behind this understanding is, that RfG compliance in case of modifications is triggered by a 

substantial revision of the connection agreement. A change of the PGM type due to a modernisation should 

undisputedly constitute a substantial revision. If modification of type B results in an increased maximum 

capacity above type C thresholds, the modified PGM shall meet type C requirements as far as subject to the 

modification. The extent of RfG compliance after such a modification would need to be evaluated case-by-

case and is to be decided by the NRA or, where applicable, by the Member State according to Article 

4(1)(a)(iii). 

 

 


